Assalamualaikum semua. Semua sihat tak harini? Semoga semuanya
sihat-sihat belaka. Panas sangat cuaca sekarang ni. Saya sekarang dekat
Kota Samarahan, cuaca silih berganti. Harini panas terik, esok lusa
hujan lebat. So, kepada rakan-rakan yang berada di sekitar Kota
Samarahan, jagalah kesihatan sebab time-time macam ni lah kita senang
nak demam.
Okay berbalik pada resepi yang saya nak kongsikan harini ialah Cekodok
Pisang Gebu. Sedap ni kalau dapat makan time minum petang sambil minum
teh panas. Resepi ni kakak saya yang ajarkan. Dulu saya buat cekodok
pisang tak sedap sebab terlalu lembik and tak gebu. So, kakak saya ajar
tambahkan soda bikarbonat ke dalam aduanan cekodok tu. Nanti time goreng
elok jak cekodok tu kembang dan berbentuk bulat. Tapi takdalah bulatnya
perfect sangat. Ada jugaklah yang lonjong, bujur dan etc. Hahahhahaha.
Bahan-bahan:
- Tepung gandum - 3 cawan
- Pisang - 4 biji
- Gula - 1 sudu
- Garam - Sedikit
- Soda bikarbonat - 1 sudu kecil
- Air - Secukupnya
Cara-cara:
- Kupaskan kulit pisang dan masukkan ke dalam bekas besar. Kemudian, lenyek-lenyekkan pisang tersebut.
- Masukkan tepung gandum, gula, garam dan soda bikarbonat. Gaul hingga sebati.
- Tambahkan air ke dalam adunan secukupnya. Jangan letak air terlalu banyak sebab takut terlalu cair.
- Kemudian, panaskan minyak dan goreng adunan cekodok tadi.
- Goreng sehingga warna bertukar kecoklatan.
- Setelah semua adunan cekodok siap digoreng, cekodok sedia untuk dihidang.
Selamat mencuba. :)
No comments:
Post a Comment