Bahan-bahan yang diperlukan ialah :
- Ikan kayu - 1 kg
- Air asam Jawa - 200 ml
- Serbuk kunyit - 1 sudu
- Air - Secukupnya
- Bawang merah - 3 ulas (untuk bawang goreng)
- Garam - Secukupnya
Cara-cara:
- Siang ikan dan basuh bersih-bersih. Kemudian, panaskan periuk dan masukkan air asam Jawa.
- Kemudian, masukkan ikan, serbuk kunyit dan garam. Gaul hingga sebati.
- Selepas itu, tambahkan air untuk mengubah kepekatan kuah yang anda inginkan.
- Sementara menunggu ia masak, panaskan minyak untuk menggoreng bawang merah. Angkat bawang merah tersebut.
- Setelah ikan tadi sudah masak. Matikan api dan hidangkan.
- Taburkan bawang goreng tadi di atas ikan tersebut.
*Anda juga boleh tambahkan serai yang telah dititik ke dalam resepi ini untuk menaikkan lagi aromanya. Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment